Om ekologiska barnkläder

Det här med ekologiska barnkläder har blivit allt mer populärt. Även om de i regel är något dyrare än "vanliga" barnkläder eftersom de inte massproduceras i samma utsträckning och att produktionsmetoderna i regel är dyrare. Anledningen till att det ändå är populärt med just ekologiska barnkläder är förmodligen att intresset för att måna om en mer hållbar miljö har ökat samtidigt som medvetenheten om att konventionella barnkläder kan vara hälsovådliga för små barns känsliga hud.

Hur vet man att barnkläderna är ekologiska?

Det enklaste sättet att veta om barnkläderna är ekologiskt tillverkade är att kolla om de har någon märkning. De märkningar som man skall hålla koll på är framförallt "Krav-märket". Krav märkningen är en certifiering som utgår från internationella regler för vad som krävs för att en vara skall kunna anses som ekologisk. Ett annat märke som brukar förkunna att varan är ekologisk är "Svanen-märket".

Vad krävs då för att barnkläderna skall anses som ekologiska?

Det är ett antal krav som ställs på produktionen av ekologiska barnkläder. För det första så är det krav på att bekämpningsmedel inte får användas i produktionen. Produktionen måste även ske med vatten och skall vara så energisnål som möjligt. De bekämnongsmedel som behövs måste vara av det naturliga slaget och produktionsföretaget måste försöka kompostera avfallet för att även bidra till att jordmånen bibehålls till kommande generationer. Eftersom man i produktionen inte är tillåten att använda kemiska substanser vid exempelvis avlövning så kan ett alternativ vara att manuellt avlöva istället. detta är ett exempel på fördyrande moment i ekologisk produktion jämfört med traditionell produktion.

Hur blir resultatet av ekologiskt odlad bomull?

Förutom att man säkerligen får en goare mental känsla av ekologiskt odlad bomull så blir även bomullens fibrer längre, man får en ökad livslängd på bomullen och kvaliteten i kläderna blir högre.

Om du är intresserad av att läsa mer om ekoligiska barnkläder så rekommenderas att besöka barnkläder-på-nätet.com, det är en sajt där du hittar allt om barnkläder och barnkläder på nätet.

8 aug 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)