Direktlån utan säkerhet

När man väljer att teckna ett direktlån utan säkerhet är det naturligt att försöka hitta det bästa lånet för sina egna behov. Det finns flera olika faktorer som påverkar vilken typ av lån du får och hur billigt det är. Vissa faktorer kan man själv påverka och därmed göra en insats för att göra sitt lån så billigt som möjligt – medan andra faktorer i större utsträckning avgörs av långivaren. I denna artikel granskar vi några viktiga saker att känna till för att förstå hur man hittar det bästa direktlånet för ens specifika behov.

Noggrann undersökning av lånemarknaden

Den kanske viktigaste insatsen man kan göra som låntagare för att säkra sig att ens direktlån blir så billigt och bra som möjligt, är att noggrant undersöka lånemarknaden och bekanta sig med de erbjudanden som finns. Att bara välja det första lånet du hittar är aldrig en god idé och kan potentiellt kosta dig mycket pengar i form av att andra långivare hade kunnat erbjuda ett betydligt billigare direktlån. Precis som när man köper en bil, är en noggrann undersökning av möjligheterna väldigt viktig. Det finns dock stor skillnad mellan att köpa en bil och betala för ett lån: när du köper en bil kan du kanske tänka dig att vara villig att betala lite extra, eftersom det kommer att leda till en bättre bil. När en lånekund mottar ett lån är det däremot pengarna i sig som är produkten – och kvaliteten är därför densamma hos alla långivare. Därför vill man ha lägsta möjliga pris och ränta på direktlånet, eftersom kvaliteten blir densamma oavsett vem som levererar produkten. Samtidigt är priset inte det enda att hålla ett öga på när man söker direktlån; andra villkor, såsom återbetalning och avgifter, är mycket relevanta och bör också ingå i ens övervägningar.

När man undersöker marknaden för lån online är nyckeln till det bästa lånet att jämföra olika lån. Att jämföra olika långivare och vad de kan erbjuda är en bra start i strävan att hitta det bästa direktlånet för ens behov. Men det är också viktigt att söka upp olika långivare för att se vilka erbjudanden de kan ge. Den effektiva räntan och de villkor som långivarna visar på sina webbplatser är vägledande och man kan därför aldrig veta exakt vilka villkor de olika långivarna ger just dig förrän du har gjort en förfrågan och fått svar. Därför kan den långivaren som tillsynes verkar erbjuda det billigaste lånet faktiskt ge dyrare lån till en viss kund än de långivare som ursprungligen såg dyrare ut. Detta beror på kreditkontrollen.

Kreditupplysningen är avgörande

När du skickar in en förfrågan till en långivare kommer långivaren genomföra en helhetsbedömning av kundens förmåga att betala tillbaka lånet inom avtalets ramar, och sannolikheten att kunden kommer betala tillbaka. Det är denna kontroll som utgör grunden för de erbjudanden kunden får. Den effektiva räntan man får på sitt lån är ett uttryck för vilken typ av risk banken anser det är att man inte betalar tillbaka lånet. En låg effektiv ränta innebär alltså lägre risk, och vice versa: och det är just denna risken som långivarna tjänar sina pengar på.


Numera är kreditupplysningen en helautomatisk och snabb process som ofta genomförs direkt efter att du har gjort en förfrågan. Den samlar in digitala uppgifter om bland annat kundens inkomst, sysselsättning och betalningsanmärkningar. Det gör det möjligt för låntagare att snabbt och enkelt jämföra de olika erbjudanden från olika långivare för att sedan kunna ta det bästa möjliga beslutet om vilken långivare som du vill använda. Man kan därmed själv göra en stor insats för att hitta det bästa direktlånet - men kreditkontrollen kommer i slutändan bestämma priset på de erbjudanden du får från olika långivare.

1 okt 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)