Hur hänger det ihop med fackförbund och akassa?

För ungefär 100 år sedan så var läget i Sverige att arbetsgivarna försökte trycka ner och utnyttja arbetstagarna så mycket som möjligt. Därför började arbetarna organisera sig och bestämde sig för att sätta sig upp mot arbetsgivarna genom att strejka. Vips så var det första fackförbundet fött.

Vad är och vad gör ett fackförbund?

Ett fackförbund är en organisation där arbetstagare organiserat sig. Organisationen fungerar på demokratiskt vis där de representanter för arbetstagarna väljs av fackmedlemmarna. Dessa representanter förhandlar om löner, anställningsvillkor och arbetsmiljö med arbetsgivare och arbetsgivarorganisationers representanter. I Sverige så är ungefär 80 % av de anställda arbetstagarna medlem i något av de 60 fackförbund som finns. Vissa av dessa går med i facket för att de vill motverka att arbetsgivarna får alltför stor makt och vissa andra är mest med för att dra nytta av vissa melemsförmåner som facken har, exempelvis inkomstförsäkring

På senare år så har fackförbunden som organiserar "arbetaryrken" fått en del kritik för att man ger ekonomiska bistånd till det socialdemokratiska partiet. Detta för att det ju inte är säkert att dessa fackförbunds medlemmar sympatiserar med detta parti.
Det största fackförbundet i Sverige är UNIONEN, detta är ett förbund som knyter till sig tjänstemänn inom den privata sektorn som inte har akademisk bakgrund. Har man akademisk bakgrund så skall man i regel vända sig till exemplevis Sveriges Ingenjöer eller Civilekonomerna istället.

A-kassa då, vad är det?

Många förväxlar fackförbund med akassa. Anledningen är förmodligen att det förr om åren varit fackförbunden som administrerat a-kassorna och att de därför har liknande namn som fackförbunden. Nuförtiden så är dock akassan helt friställd från fackförbunden även om ett visst samarbete fortfarande finns dem emellan. För de som inte känenr till vad en a-kassa är för något så informeras jag gärna om att det är en form av försäkring. Till skilland från andra socialförsäkringar (exempelvis sjukpenning) som gäller vid sjukdom så gäller dock a-kassan vid arbetslöshet. Som mest kan man få ersättning från a-kassan i 300 dagar och per månad så kan man som mest få maximalt 11 000 kr netto. Detta gäller oavsett om man tjäanr exmeplevis 70 000 kr per månad, och det ä därför som behovet av inkomstförsäkring uppstår. Inkomstförsäkringen går nämligen in och täpper till glappet mellan a-kassans ersättningstak och den verkliga lönen hos en arbetstagare. 

8 Aug 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)