Vilken kamera passar för din resa?

Många tycker om att dokumentera sin resa eller semester med att ta foton. Idag, fastän många är nöjda med kamerean på sin mobiltelefon, föredrar vissa att ha en riktigt kamera i synnerhet när det gäller resor och semestern. I den är artikeln diskuteras några frågor man kan ställa när man väljer vilken kamera att ta med på semestern.

 

Kameror idag kan klassas in i tre grupper: systemkameror, kompakta systemkameror, och kompaktkameror. Vilken som väljs med på resan eller äventyret har en avgörande roll i hur många bilder som tas. Om man väljer fel kamera blir det vara att man inte orkar dra fram den eller kanske man inte tar en tillräckligt kraftig kamera och är således missnöjd med kvalitén.

 

Hurdana bilder vill du ha?

Den första frågan man måste tänka på är hurdana bilder man tänker ta? Är det landskapsbilder eller handlar det främst om bilder av vänner som dansar med en vodka redbull bucket på Koh Phangan? Om man vill tavackra landskapsbilder så är det definitivt värt att ta en systemkamera eller kompakt systemkamera. Nya kompaktkamera klarar nog av jobbet, men slut resultatet blir bättre desto större bildsensor man har, och större sensor innebär större kamera.

 

En annan nära relaterad fråga är vad vill du göra med dina digitala bilder? Tänker du ladda dem upp på Facebook eller tänker du skapa ett framkalla fotona för ett fotoalbum, en fotobok, eller en fotokalender? Eftersom kvalitet har en skillnad när man skapar fotoböcker och fotoalbum så föreslår jag att då ta den bästa kameran man har om syftet är att framkalla bilderna. Om du endast tänker ladda dem upp på Facebook så räcker en kompaktkamera.

 

Hurdan semester är det?

Är det är lång resa runt världen? Två veckors semester på sommarstället? En vecka i alperna? Det finns massor olika resor och för varje resa finns en rätt kamera. Om du far på äventyr till alperna eller kommer att vara i farten mcyket, så kommer du inte att orka ta fram en systemkamera varje gång. Då rekommenderar jag en kompaktkamera, så blir det mest bilder. Tänk även på om du kommer att röra på dig mycket, det blir tungt att bära på en systemkamera i ett helt dygn. Är det ett fuktigt och hett klimat?

 

När jag inte är säker på vilken kamera jag ska ta med så väljer jag alltid min Panasonic GX-1 kompakt systemkamera. Den är lätt att bära runt halsen och tar riktigt bra bilder om man orkar justera till rätt inställningar.

1 aug 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)